Aktueel

MENSENRECHTENSCHENDINGEN IN TURKIJE IN DE DERDE KWARTAAL 2022

In deze nieuwsbrief zullen we de belangrijkste ernstige mensenrechtenschendingen rapporteren die in het derde kwartaal van 2022 in Turkije hebben plaatsgevonden.

Willekeurige gevangenneming en gedwongen verdwijningen

 • Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde op 28 juni 2022 dat de voorlopige hechtenis van 50 rechters en officieren van justitie na een mislukte staatsgreep in 2016 tegen president Erdogan geen gronden had die een redelijk vermoeden kunnen opleveren.
 • De VN-werkgroep inzake willekeurige detentie (WGAD) constateerde ernstige schendingen van de rechten in de zaken van Alaettin Duman en Tamer Tıbık, twee Turkse staatsburgers die in september 2016 in Maleisië werden vastgehouden en onder dwang naar Turkije werden overgebracht.
 • Uit berichten in de media bleek dat de Turkse regering een verzoek voor een officieel bezoek van de VN-werkgroep voor willekeurige detentie (WGAD) heeft afgewezen. Uit de rapporten bleek ook dat de werkgroep sinds november 2016 probeert een bezoek aan Turkije te plannen, te midden van de massale detentie campagne van het land tegen critici die werd gelanceerd in de nasleep van een mislukte militaire staatsgreep.
 • Amnesty International heeft een rapport uitgebracht waarin Turkije en Iran worden beschuldigd van het verhinderen van de toegang van Afghaanse vluchtelingen of het gedwongen terugsturen van hen om onder het Taliban-regime levensbedreigende risico’s te lopen.

Vrijheid van meningsuiting en media

 • Een rechtbank in Ankara heeft besloten de toegang tot de Turkse edities van de internationale nieuwswebsites VOA en Deutsche Welle te blokkeren.
 • De douanepolitie in Istanbul heeft de Griekse journalist Evangelos Areteos aangehouden, ondervraagd en gedeporteerd bij zijn aankomst uit Brussel.
 • ​​​​Cevheri Güven, een onderzoeksjournalist die verslag doet vanuit ballingschap, werd het doelwit van het regeringsgezinde Sabah daily dat in het geheim foto’s van hem en zijn huis in Duitsland publiceerde. Uit berichten in de media bleek dat het Turkse ministerie van Justitie om de uitlevering van de verbannen journalist vroeg.

Recht op een effectieve remedie en verbod op discriminatie


a. Vluchtelingen, Migranten en Minderheden

 • Het migratiebureau van de regering heeft aangekondigd dat Turkije dit jaar tot nu toe meer dan 72.000 migranten heeft uitgezet.
 • Uit statistieken van Eurostat blijkt dat het aantal Turkse burgers dat asielaanvragen indient in de EU in juni met 31 procent is gestegen ten opzichte van de voorgaande maand.

b. Vrouwenrechten

 • Turkije staat op de 124e plaats van de 146 landen in het Global Gender Gap Report 2022, uitgegeven door het World Economic Forum (WEF).

c. Pushbacks

 • Vierenveertig mensenrechtenorganisaties en  hebben een gezamenlijke brief ondertekend aan ambtenaren van de Europese Unie, waarin hen wordt gevraagd hun steun uit te breiden om de pushbacks aan de Turks-Griekse grens te stoppen.
 • Drie Turkse politieke asielzoekers werden gearresteerd door de Turkse autoriteiten nadat ze door Griekenland waren teruggeduwd terwijl ze probeerden de grens over te steken.
 • Uit berichten in de media en een uitgelekt intern onderzoek bleek dat Frontex, het grensagentschap van de Europese Unie, routinematig illegale pushbacks van migranten door de Griekse kustwacht in de doofpot stopte.
 • De Turkse kustwacht heeft de lichamen van drie migranten geborgen, die door Griekenland terug in de Turkse wateren werden geduwd.
 • De Turkse kustwacht heeft aangekondigd dat zes migranten, waaronder twee baby’s, op zee zijn omgekomen nadat Griekenland hen terug had geduwd naar Turkse wateren in de Egeïsche Zee.
 • De Turkse kustwacht kondigde aan dat ze in de eerste zeven maanden van het 2022 bijna 10.000 illegale migranten hebben gered die werden teruggedreven door de territoriale wateren van Griekenland en Turkije.

d. Transnationale Repressie

 • Het Hooggerechtshof van Zweden heeft het verzoek van Turkije afgewezen om een voormalig directeur uit te leveren die werkte op een school die gelieerd is aan de Gülen-beweging, omdat zijn acties volgens de Zweedse wet geen elementen van een misdrijf vormen.
 • Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat drie Oostenrijkse Turken in juni werden vastgehouden op verdenking van het bespioneren van dissidenten voor de Turkse inlichtingendienst en na verhoor werden vrijgelaten in afwachting van hun proces.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close