Rapports

MENSENRECHTENSCHENDINGEN IN TURKIJE IN 2023

De herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan en zijn partij in mei 2023 versterkte een autoritair regime dat routinematig critici en politieke tegenstanders straft en een sterke controle over de media en rechtbanken uitoefent. Erdogan won 52.2 procent van de stemmen in de tweede ronde op 28 mei, waarmee hij een derde termijn veiligstelde en zijn rivaal Kemal Kılıçdaroğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP), gesteund door een oppositiealliantie, versloeg.

In deze nieuwsbrief zullen we de belangrijkste ernstige mensenrechtenschendingen rapporteren die in 2023 in Turkije hebben plaatsgevonden.

 • In november benadrukte de Europese Commissie de achteruitgang van mensenrechten en fundamentele vrijheden in Turkije, met kritiek op ernstige tekortkomingen in democratische processen en oneerlijke voordelen voor president Erdoğan tijdens de verkiezingen.

Vrijheid van meningsuiting en media 

 • De OVSE en de Raad van Europa constateerden dat de heersende coalitie tijdens de verkiezingen van 14 mei oneerlijke voordelen genoot, zoals partijdige media. Staatstelevisie, zoals TRT, favoriseerde duidelijk de regerende partij. Daarnaast beperkten wetten de rechten op vergadering, vereniging en vrije meningsuiting, waardoor sommige oppositiekandidaten en onafhankelijke media werden gehinderd.
 • Omdat er een sluitingszaak tegen hen liep, deed de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) niet mee aan de verkiezingen, maar steunde de Groen Linkse Partij, die 61 zetels won. Veel HDP-leden, waaronder leiders Demirtaş en Yüksekdağ (sinds 2016 gevangen ondanks bevelen tot vrijlating), zitten vast op beschuldigingen gerelateerd aan hun vreedzame politieke activiteiten, ondanks vonnissen van het EHRM die hun vrijlating eisen.
 • Volgens een rapport van Freedom House uit december 2023 is Turkije een van de 26 landen die sinds 2014 betrokken zijn bij transnationale repressie tegen journalisten.

Gülen-beweging 

 • Een uitspraak van het EHRM in september (Yalçınkaya v. Türkiye) behandelde de vervolging van velen in Turkije met banden met de Gülen-beweging. Het veroordelen van personen als ‘leden van een terroristische organisatie’ op basis van het gebruik van de ByLock-app werd arbitrair en illegaal bevonden. Er werden ook schendingen van het recht op een eerlijk proces en verenigingsrecht geconstateerd, en Turkije werd opgeroepen om brede maatregelen te nemen.
 • Een uitgebreid rapport onthulde de inbeslagname van eigendommen gericht tegen de Gülen-beweging, met een geschatte waarde van 50 miljard dollar, wat beschouwd wordt als systematische en wijdverbreide schendingen van het recht.
 • In oktober 2023 beschreef het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken de wijdverbreide rechteninbreuken tegen leden van de Gülen-beweging sinds de couppoging in juli 2016.
 • Duizenden zijn onterecht gevangen op terrorismebeschuldigingen in verband met de Gülen-beweging, met velen die hun baan verloren en geconfronteerd worden met langdurige detentie zonder verhaal. In augustus 2023 zaten er nog 15.050 gedetineerden in de gevangenis.
 • Na de verkiezingen in mei zette de inlichtingendienst van Turkije de ontvoeringen van personen met banden met de Gülen-beweging voort. In juli en september faciliteerde Tadzjikistan de illegale uitlevering van Emsal Koç en Koray Vural aan Turkije, waar ze in afwachting van hun proces werden vastgehouden.

Mensenrechtenverdedigers 

 • In september bevestigde het hoogste gerechtshof van Turkije de ongegronde veroordeling en levenslange gevangenisstraf van mensenrechtenactivist Osman Kavala en de 18 jaar gevangenisstraf voor anderen, beschuldigd van pogingen om de regering omver te werpen tijdens de Gezi Park-protesten in 2013.

Vrouwenrechten 

 • Twee jaar na het vertrek van Turkije uit de Conventie van Istanbul blijven vrouwen die huiselijk geweld melden onvoldoende beschermd, zoals blijkt uit het hoge aantal vrouwenmoorden. In 2023 werden 315 vrouwenmoorden gerapporteerd.
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close